Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej uczą się w nowoczesnych pracowniach wyposażonych w sprzęt najwyższej klasy. Wszystko dzięki pieniądzom z projektu „Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej...
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej uczą się w nowoczesnych pracowniach wyposażonych w sprzęt najwyższej klasy. Wszystko dzięki pieniądzom z projektu „Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
- Ze środków szwajcarsko-polskiego programu współpracy wyposażyliśmy między innymi pracownię gastronomiczno-cukierniczą oraz zmodernizowaliśmy i wyposażyliśmy pracownię maszyn rolniczych i transportu wewnętrznego – mówi Monika Bochenek, dyrektor Powiatowego Centrum Funduszy Europejskich.
- Dzięki nowemu sprzętowi, dorośli i uczniowie doskonalą swoje umiejętności w zakresie carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach oraz zdobnictwa cukierniczego – mówi Krzysztof Ślipek, dyrektor ZSP w Nawojowej. – Nie byłoby nas stać na taki sprzęt i wyposażenie kuchni ze środków szkoły. Dzięki projektom mamy najnowocześniejszy sprzęt, który przyciąga wielu uczniów. Jest spore zainteresowanie kierunkami kształcenia w zawodzie kelner, barman, kucharz, ale też technik architektury krajobrazu.
Tym samym, szkoła, która kiedyś kształciła w zawodach rolniczych, zmienia obecnie nieco swój profil.
- Wychodzimy naprzeciw potrzebom rynku i zainteresowaniom młodych ludzi – dodaje dyrektor Krzysztof Ślipek. – Wiemy, że po ukończeniu naszej szkoły, uczniowie nie mają problemu ze znalezieniem pracy. Są bardzo dobrze przygotowani do wykonywania zawodu kelner, kucharz czy barman.
(olsz)