Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego w Nowym Sączu informuje, że u bydła, które zostało sprowadzone ze Słowacji do jednej z ubojni na terenie gminy Stary Sącz, nie wykryto bakterii wąglika...
Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego w Nowym Sączu informuje, że u bydła, które zostało sprowadzone ze Słowacji do jednej z ubojni na terenie gminy Stary Sącz, nie wykryto bakterii wąglika.
- Badania i obserwacje bydła przeprowadziła Inspekcja Weterynaryjna – mówi Ryszard Wąsowicz, kierownik Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego w Nowym Sączu. - Nie wykazały one u zwierząt żadnych objawów choroby. W związku z tym ani jedna sztuka bydła nie została zutylizowana, a ubojnia może nadal prowadzić swoją działalność.
Co prawda bydło sprowadzono ze Słowacji z terenu, który określano jako skażony, jednak nie z gospodarstwa, gdzie wystąpiło podejrzenie zakażenia krów wąglikiem.
(olsz)