Praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i pensjonatach na terenie Krynicy-Zdroju to tylko jeden z wielu elementów kształcenia w Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju.
- To propozycja dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną - mówi Maria Aleksander-Pisz, dyrektor ZSP w Krynicy-Zdroju. - Nasi absolwenci mogą kontynuować naukę na kierunkach związanych z żywieniem, gastronomią, dietetyką, znaleźć zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego lub otworzyć swój biznes.
Uczniowie krynickiego Technikum gastronomicznego są objęci unijnym projektem Erasmus+ „Z Krynicy-Zdroju do Europy podboju”, który umożliwia zagraniczne wyjazdy na staż zawodowy. Dodatkowo, młodzież może wziąć udział w wielu kursach i szkoleniach (np. carving, barman, dietetyk czy kucharz małej gastronomii).
- Mamy do dyspozycji nowoczesne pracownie zawodowe z zakresu gastronomii i obsługi klienta - dodaje dyrektor Maria Aleksander-Pisz. - Są wyposażone w najnowszy sprzęt i urządzenia gastronomiczne. Swoje umiejętności młodzież prezentuje podczas konkursów, w których zdobywa najwyższe laury.
Szczegóły: http://krynica.szkola.pl/zsp/rekrutacja/technika/technikum-gastronomiczne/
Fot. ZSP Krynica-Zdrój