Pandemia im nie przeszkadza w zdobywaniu wiedzy. Uczniowie klasy III w Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół w Starym Sączu biorą udział w zajęciach praktycznych w pracowni gastronomicznej.
- Oczywiście wszystko odbywa się w reżimie sanitarnym – mówi dyrektor ZS w Starym Sączu Grzegorz Skalski. - Młodzież przygotowuje się do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Oprócz teorii i rozwiązywania testów, gotują, duszą, smażą, garnirują potrawy. Wszystko po to, by utrwalić wiadomości i nabyte umiejętności, a w czerwcu pozytywnie zaskoczyć egzaminatora.
Pracownia gastronomiczna w ostatnim czasie została doposażona w pomoce dydaktyczne. Z projektu „Rozwijanie oferty edukacyjnej szkół prowadzących kształcenie zawodowe w Powiecie Nowosądeckim” zostały zakupione: urządzenie do sous-vide (metoda gotowania potraw, gdzie żywność jest szczelnie zamknięta w plastikowej torebce próżniowej, a następnie umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej), urządzenie do vacuum, palnik do kremu brulee, naczynie do dekantacji wina, gablota, witryna wisząca, przeszklona gablota ekspozycyjna na sztućce, szafa chłodniczą, syfon do bitej śmietany, frytownica i gofrownica.
- Nasze pracownie są świetnie wyposażone, a uczniowie mogą nauczyć się nowoczesnych metod przygotowywania zdrowych i dietetycznych posiłków - dodaje dyrektor ZS Grzegorz Skalski.
Fot. ZS Stary Sącz