Uczniowie II i III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej spędzili cały dzień w Hotelu Perła Południa w Rytrze. I wcale nie wypoczywali. Pod okiem fachowców uczyli się, w jaki sposób podać przyrządzone wcześniej posiłki i obsługiwać klienta.
- Od wielu lat ściśle współpracujemy z Hotelem Perła Południa - mówi Anna Wilka, nauczycielka zawodu w Technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP w Nawojowej. - Nasi uczniowie odbywają tam zajęcia praktyczne, praktykę zawodową, a także staże unijne.
W hotelu jest o wiele większy zakres usług niż na przykład w restauracji.
- Dzięki naszej współpracy, młodzi odbywają szkolenie z organizacji usług gastronomicznych, obsługi klienta, pracy w kuchni czyli technologii sporządzania potraw i napojów – dodaje dyrektor ZSP w Nawojowej Michał Bulzak.
W kuchni prace uczniów planuje i kontroluje szef kuchni Marcin Gadzina, natomiast organizacja i usługi są prowadzone przez dyrektora Hotelu Perła Południa Wiesława Kossowskiego.
Fot. Jacek Gajdosz