Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

ZSP w Nawojowej: to się nazywa praktyka! Uczniowie w hotelowej kuchni i za barem

5 marca 2021 r.

Uczniowie II i III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej spędzili cały dzień w Hotelu Perła Południa w Rytrze. I wcale nie wypoczywali. Pod okiem fachowców uczyli się, w jaki sposób podać przyrządzone wcześniej posiłki i obsługiwać klienta.

- Od wielu lat ściśle współpracujemy z Hotelem Perła Południa - mówi Anna Wilka, nauczycielka zawodu w Technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP w Nawojowej. - Nasi uczniowie odbywają tam zajęcia praktyczne, praktykę zawodową, a także staże unijne.

W hotelu jest o wiele większy zakres usług niż na przykład w restauracji.

- Dzięki naszej współpracy, młodzi odbywają szkolenie z organizacji usług gastronomicznych, obsługi klienta, pracy w kuchni czyli technologii sporządzania potraw i napojów – dodaje dyrektor ZSP w Nawojowej Michał Bulzak.

W kuchni prace uczniów planuje i kontroluje szef kuchni Marcin Gadzina, natomiast organizacja i usługi są prowadzone przez dyrektora Hotelu Perła Południa Wiesława Kossowskiego.

Fot.  Jacek Gajdosz

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...