Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

ZSP w Krynicy-Zdroju: młodzież uczyła się jak warzyć piwo

27 maja 2022 r.

Klasa 1tgh (technikum hotelarsko-gastronomiczne) w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju uczestniczyła w kolejnej wycieczce przedmiotowej. Uczniowie doskonale znają bazę hotelową, gastronomiczną  i atrakcje turystyczne  Krynicy-Zdroju i Muszyny, dlatego tym razem udali się do Piwnicznej i Starego Sącza.

- Po raz pierwszy-grupa hotelarzy wcieliła się w rolę pilotów i przewodników, opowiadając o Dolinie Popradu i urokach Sądecczyzny. To celowe ćwiczenia przygotowujące do zawodu młodych adeptów hotelarstwa, którzy w cyklu kształcenia mają możliwość ukończenia kursu pilota wycieczek - mówi Maria Aleksander-Pisz dyrektor szkoły.

Uczniowie zwiedzili BESKID **** Balneo Medical Resort & SPA, w którym dzięki uprzejmości dyrektor Marii Muchy zobaczyli bazę noclegową i SPA, a po części gastronomicznej uczniów oprowadził szef kuchni Karol Dara. Kolejnym obiektem, który znalazł się na drodze naszych uczniów był Hotel Piwniczna SPA& Conference, który udało się zwiedzić dzięki nawiązaniu kontaktu z  Marzeną Oleś właścicielką i menedżerem marki.

- To ważne, aby uczniowie mieli możliwość porównania rynku usług hotelarskich, co niewątpliwie wykorzystają podczas egzaminów kwalifikacji w zawodzie - dodaje Dorota Pacut nauczycielka przedmiotów hotelarskich.

Młodzież poznała również kilka atrakcji Ziemi Sądeckiej, m.in.: Ślimaka w Woli Kroguleckiej, zabytki  Starego Sącza, starosądeckie Molo i ścieżkę w koronach drzew.
Zapoznali się z też z zasadami produkcji i warzenia piwa. W Personall Kraft-Browar w Starym Sączu, spotkali się z jego właścicielami Grzegorzem i Piotrem Żelasko, ekspertami w dziedzinie piwowarstwa.

Opiekunkami podczas wycieczki były: Małgorzata Sędzimir wychowawczyni klasy i nauczycielka przedmiotów gastronomicznych oraz Dorota Pacut nauczycielka przedmiotów hotelarskich, przewodnik beskidzki i terenowy, pilot wycieczek.

- Od nowego roku szkolnego proponujemy dwie nowe specjalizacje w tych tradycyjnych kierunkach kształcenia. W technikum gastronomicznym - doradcę dietetycznego z elementami fitness, natomiast w technikum hotelarskim - steward/stewardesa z elementami sztuki barmańskiej – zachęca dyrektor Maria Aleksander-Pisz.

Szczegóły https://zspkrynica.pl/rekrutacja/

 

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...