Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

ZSP w Krynicy-Zdroju: jesteśmy EKO

27 kwietnia 2023 r.

Kuchnia zero waste, to kolejna odsłona zadań wykonywanych w ramach odbywającego się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju Hotelowego Tygodnia Ziemi. Uczniowie zasadzili już drzewko jabłoni, odbyli eko webinar, teraz przyszedł czas na kolejne zadania.

Do działań włączyła się klasa 1 technikum gastronomicznego, która pod okiem Małgorzaty Sędzimir - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych i Doroty Pacut - nauczycielki przedmiotów hotelarskich zaserwowała i zaprezentowała kuchnię „zero waste” - mówi dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz. – To styl życia oparty na założeniu maksymalnego redukowania ilości wytwarzanych produkowanych odpadów. Ten cel próbuje się osiągnąć poprzez racjonalne decyzje zakupowe, niemarnowanie żywności, a także wykorzystywanie resztek, surowców i możliwości tkwiących w pozornych odpadach.

W eko menu znalazły się: pizza z dodatkami, jabłka pieczone z kruszonką, zupa krem z warzyw z grzankami, witaminowe smoothie i koktajle oraz kompot z obierek jabłkowych.

 

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...