Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

ZSP w Krynicy-Zdroju: finał HO-GA-TUR

19 marca 2024 r.

W ZSP w Krynica-Zdroju odbył się finał HO-GA-TUR, podsumowanie tygodnia święta branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, zorganizowanego pod hasłem „Z pasją w życiu i zawodzie”.

Na uroczystość przybyli: Antoni Koszyk wicestarosta Powiatu Nowosądeckiego i Stanisław Sułkowski radny powiatowy. Wśród gości znaleźli się również Andrzej Danek wiceprezes NIT, Andrzej Stawiarski sekretarz NIT, właściciel Ośrodka Wypoczynkowego „Paradise” w Krynicy-Zdroju oraz firmy „Raj”,  Bogdan Kałucki - prezes Stowarzyszenia Krynicka Organizacja Turystyczna, kierownik biura Stowarzyszenia Daniel Lisak oraz dyrektor Muzeum Zabawek w Krynicy-Zdroju Daniel Zasada.

- Miło było nam gościć przedstawicieli hoteli, z którymi na co dzień współpracujemy: Katarzynę Motyl właścicielkę Hotelu Mercure Resort &Spa,  Piotra Barana General Manager Hotelu Belmonte,  Barbarę Galant kierownik Restauracji i Barów Hotelu Dr Irena Eris Spa, Barbarę Makowiecką- Lorek kierownik działu gastronomii Hotelu Krynica, Renatę Maślankę właścicielkę i managerkę Domu Miodu i Wina w Muszynie - mówi dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz.

Na uczestników czekało wiele niespodzianek: specjalny pokaz formowania i przygotowywania sushi przygotował Janusz Myjak szef kuchni Hotelu Eris i właściciel MYAKO SUSHI. O kuchni regionalnej, serwując tradycyjne proziaki opowiadał Bartłomiej Horowski szef kuchni Domu Miodu i Wina w Muszynie. Swoją pasją do skitouringu podzieliła się Natalia Tomasiak właścicielka Górskiego Stylu , 5. zawodniczka cyklu Pucharu Świata Skyrunning Extreme i Reprezentantka Polski w biegach górskich.

Specjalny pokaz barmański przygotował Wojciech Urbański Mistrz Świata w Barmaństwie Klasycznym, współwłaściciel Chmpion Bartender Quality, który po zakończeniu uroczystości poprowadził dwudniowy kurs barmański.

Podczas finału dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz podpisała umowy patronackie z Hotelem Mercure Resort &Spa, reprezentowanym przez właścicielkę Katarzynę Motyl oraz Chmpion Bartender Quality - reprezentowanym przez Wojciecha Urbańskiego absolwenta szkoły.

Podczas uroczystości odbył się również tradycyjny Konkurs Stół Wielkanocny, w którym przyznano cenne nagrody.

Uczniowie klas technikum hotelarskiego i gastronomicznego przygotowali zawodowe pokazy, między innymi obsługi synchronicznej, formowania ręczników, animacji, czy flambirowania. W części poświęconej branży turystycznej odbył się również pokaz pierwszej pomocy Szkolnego Koła PCK. Nie zabrakło konkursów ubijania piany na czas, sztafety z tacą kelnerską i innych niespodzianek, np. loterii fantowej, w której do wygrania były różne nagrody ufundowane przez sponsorów.

Uroczystość poprowadzili Dorota Pacut i Damian Gubała - nauczyciele przedmiotów hotelarskich, scenariusz przygotowała Aleksandra Bieniek, nagłośnieniem i obsługą techniczną zajmował się Marek Sowa wraz z Samorządem Uczniowskim. Specjalne podziękowania dla klas technikum hotelarskiego i gastronomicznego, które pod kierunkiem Małgorzaty Sędzimir, Doroty Pacut, Joanny Sowy i Damiana Gubały przygotowywały specjalny poczęstunek i zajmowały się obsługą gości.

Zdjęcia DroneFotolatka

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...