W Zespole Szkół w Łącku zakończyły się Dni otwarte. Wielu ósmoklasistów przybyło, aby zapoznać się z ofertą placówki. Uczniowie zapoznali się z bazą dydaktyczną i nauczycielami. Mogli też uczestniczyć w zajęciach zawodowych w Technikum Ekonomicznym, Handlowym, Gastronomicznym, Budowlanym i Robót Wykończeniowych. Dzięki opiece starszych kolegów, którzy stali się w tych dniach przewodnikami, poznali szkolne życie od podszewki.
- Uczniowie Technikum Gastronomicznego przedstawili walory nauki na tym kierunku, nie tylko za pomocą słów, ale też własnoręcznie wykonanych potraw. Kandydaci mogli degustować pierogi, pierniki, cynamonowe ślimaczki, ciasteczka, babeczki oraz kapsalony czyli kebaby na talerzu – mówi Alicja Wąsowicz, dyrektor szkoły.
W Technikum Handlowym i Ekonomicznym, ósmoklasiści wykonali test preferencji zawodowych. Mieli też okazję uczestniczyć w „zabawie z grubą kasą”. Natomiast podczas warsztatów budowlanych uczniowie mierzyli, rozpoznawali sprzęty i mogli spróbować swoich sił w murowaniu.
- Zainteresowanie przygotowaną przez nas ofertą było bardzo duże, a podczas prezentacji mogliśmy porozmawiać o naszych atutach - dodaje Alicja Wąsowicz, dyrektor szkoły. - Są nimi między innymi nauka na jedną zmianę oraz bardzo wysoka zdawalność egzaminów maturalnych i zawodowych. Młodzież z klas ósmych była też zaskoczona ilością kursów unijnych, które są u nas realizowane.
Szczegóły: http://zslacko.pl/