Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

Uczennice z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Złockiem zdobyły wyróżnienie na warszawskich salonach!

5 czerwca 2015 r.

W dniu 30 maja 2015 r. w Warszawie odbył się Ogólnopolski Finał IV edycji Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny.

W dniu 30 maja 2015 r. w Warszawie odbył się Ogólnopolski Finał IV edycji Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny, wykorzystujący polskie produkty, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizatorami konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Spośród 77 zespołów zgłoszonych do konkursu, jury w II etapie wybrało 10, które spotkały się w finale ogólnopolskim w Warszawie i gotowały na żywo w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Hali Makro.

Uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Złockiem z siedzibą w Muszynie – Klaudia Polańska i Zuzanna Kmiecik – otrzymały w finale Konkursu Wyróżnienie o wartości 1000 zł za najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty. Tym samym uplasowały się na V miejscu w klasyfikacji ogólnopolskiej, zaraz za najlepszymi szkołami z Gorzowa Wielkopolskiego, Wrocławia, Olsztyna i Rzeszowa. Jest to niezwykle cenne wyróżnienie, ponieważ – jak przyznało jury – poziom konkursu był bardzo wysoki, a Klaudia i Zuzanna stanowiły najmłodsze uczestniczki konkursu, pochodzące z najmniejszej miejscowości.

Dziewczyny przygotowały ciasto fasolowe przekładane konfiturą z jabłka łąckiego, suski sechlońskiej, miodu wielokwiatowego i miodu pitnego na puszystym sosie waniliowym. W finałowym daniu zostały wykorzystane przede wszystkim produkty z grupy „Trzy Znaki Smaku”: Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, Miód z Sejnejszczyzny, Suska sechlońska, Jabłka Łąckie oraz Czwórniak.

Warto zaznaczyć, iż Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, Suska Sechlońsk oraz Jabłka Łąckie to produkty regionalne pochodzące z Małopolski i chronione certyfikatem Unii Europejskiej, bez wątpienia stanowiące dumę naszego regionu.

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...