Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

Sądeckie promowało się w Zakopanem

19 sierpnia 2014 r.

Przez tydzień trwały w Zakopanem V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Powiat Nowosądecki promował tam pochodzące z naszego regionu naturalne produkty ekologiczne oraz wyroby rękodzieła artystycznego.

Organizatorem Targów była Tatrzańska Agencja Rozwoju Promocji i Kultury. Misją Targów jest popularyzacja zasad unijnych, dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych. Swoje produkty prezentowali wystawcy z całej Europy. Powiat Nowosądecki we współpracy z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska (projekt „Produkt Lokalny Małopolska”) oraz Małopolską Organizacja Turystyczną (projekt „Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego”), promował pochodzące z naszego regionu naturalne produkty ekologiczne oraz wyroby rękodzieła artystycznego. Celem współpracy z innymi samorządami jest m.in. budowanie lokalnego systemu produkcji, dystrybucji i sprzedaży produktów lokalnych, rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa, a także stworzenie spójnego i skutecznego systemu marketingu terytorialnego subregionu.

Wszystkie wyroby serwowane w ramach bezpłatnej degustacji na stoisku Powiatu Nowosądeckiego pochodziły z gospodarstw ekologicznych i wykonane były z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i według dawnych receptur. Można było skosztować razowego chleba i kołaczy wypiekanych w piecu chlebowym, smalcu i ogórków kiszonych. Były świeże łąckie jabłka i tłoczony na zimno, 100% sok z jabłek. Serwowane suszone jabłka, szczególnie upodobali sobie najmłodsi uczestnicy targów, jako świetny zamiennik chipsów. Dużym powodzeniem cieszyły się dżemy ze śliwek i wiśni oraz marynowane rydze. Wszystkie wyroby, oprócz niepowtarzalnego smaku i wysokiej jakości, były przede wszystkim naturalne i zdrowe.

Na stoisku Powiatu Nowosądeckiego dostępne były również albumy, publikacje, informatory, broszury, przewodniki i ulotki promujące nasz region i nasza kuchnię.

Za dostarczenie produktów do degustacji, promujących nasz region i Powiat Nowosądecki, dziękujemy: Krystynie Koral „Babcyn chleb” z Podegrodzia za chleb, kołacze z cukrem i serem, smalec, ogórki kiszone; Danucie Rybskiej z Gospodarstwa Ekologicznego z Olszany za dżemy śliwkowy i wiśniowy; Marii Olczyk z Gorlic za marynowane rydze; Janinie Mróz z Marcinkowic za artystyczne wyroby z bibuły; Sądeckiej Grupie Producentów Owoców i Warzyw „Owoc Łącki” Sp. z o.o. za świeże jabłka, tłoczony na zimno, 100% sok jabłkowy; Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego w Nawojowej - Pracownia Ogrodnicza w ramach projektu „ZAZ – szansą aktywizacji osób niepełnosprawnych w Powiecie Nowosądeckim” za suszone jabłka.

Projekty „Produkt Lokalny Małopolska” oraz „Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego” współfinansowane są przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

(o)

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...