Przez tydzień trwały w Zakopanem V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Powiat Nowosądecki promował tam pochodzące z naszego regionu naturalne produkty ekologiczne oraz wyroby rękodzieła artystycznego.
Organizatorem Targów była Tatrzańska Agencja Rozwoju Promocji i Kultury. Misją Targów jest popularyzacja zasad unijnych, dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych. Swoje produkty prezentowali wystawcy z całej Europy. Powiat Nowosądecki we współpracy z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska (projekt „Produkt Lokalny Małopolska”) oraz Małopolską Organizacja Turystyczną (projekt „Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego”), promował pochodzące z naszego regionu naturalne produkty ekologiczne oraz wyroby rękodzieła artystycznego. Celem współpracy z innymi samorządami jest m.in. budowanie lokalnego systemu produkcji, dystrybucji i sprzedaży produktów lokalnych, rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa, a także stworzenie spójnego i skutecznego systemu marketingu terytorialnego subregionu.
Wszystkie wyroby serwowane w ramach bezpłatnej degustacji na stoisku Powiatu Nowosądeckiego pochodziły z gospodarstw ekologicznych i wykonane były z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i według dawnych receptur. Można było skosztować razowego chleba i kołaczy wypiekanych w piecu chlebowym, smalcu i ogórków kiszonych. Były świeże łąckie jabłka i tłoczony na zimno, 100% sok z jabłek. Serwowane suszone jabłka, szczególnie upodobali sobie najmłodsi uczestnicy targów, jako świetny zamiennik chipsów. Dużym powodzeniem cieszyły się dżemy ze śliwek i wiśni oraz marynowane rydze. Wszystkie wyroby, oprócz niepowtarzalnego smaku i wysokiej jakości, były przede wszystkim naturalne i zdrowe.
Na stoisku Powiatu Nowosądeckiego dostępne były również albumy, publikacje, informatory, broszury, przewodniki i ulotki promujące nasz region i nasza kuchnię.
Za dostarczenie produktów do degustacji, promujących nasz region i Powiat Nowosądecki, dziękujemy: Krystynie Koral „Babcyn chleb” z Podegrodzia za chleb, kołacze z cukrem i serem, smalec, ogórki kiszone; Danucie Rybskiej z Gospodarstwa Ekologicznego z Olszany za dżemy śliwkowy i wiśniowy; Marii Olczyk z Gorlic za marynowane rydze; Janinie Mróz z Marcinkowic za artystyczne wyroby z bibuły; Sądeckiej Grupie Producentów Owoców i Warzyw „Owoc Łącki” Sp. z o.o. za świeże jabłka, tłoczony na zimno, 100% sok jabłkowy; Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego w Nawojowej - Pracownia Ogrodnicza w ramach projektu „ZAZ – szansą aktywizacji osób niepełnosprawnych w Powiecie Nowosądeckim” za suszone jabłka.
Projekty „Produkt Lokalny Małopolska” oraz „Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego” współfinansowane są przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
(o)