Kapusta kiszona z grochem
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 30 dkg grochu piechotnego białego
- sól
- pieprz
- słonina
- 2 łyżki mąki na zasmażkę
Wykonanie:
Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą i gotować. Jeżeli jest za kwaśna należy ją odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Groch namoczony poprzedniego dnia ugotować do miękkości, posolić. Odcedzić i połączyć z ugotowaną kapustą. Zrobić zasmażkę ze słoniny usmażonej i mąki. Zrumienić i dodać do kapusty, wymieszać. Do kapusty można dodać upieczone żeberka, kiełbasę lub golonkę.
Karpiele na trzy sposoby
Przepis I
Składniki:
- 2 kg karpieli (brukiew biała)
- kg marchwi
- sól
- masło
Wykonanie:
Karpiele i marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i polać stopionym masłem.
Przepis II
Składniki:
- 2 kg karpieli
- 2 l wody
- 2 l mleka
- sól
Wykonanie:
Pokrojone karpiele ugotować w osolonej wodzie, dodać mleko i zagotować. Doprawić solą do smaku.
Przepis III
Składniki:
- 2 kg karpieli
- 2 l wody
- 2 l mleka
- sól
Wykonanie:
Karpiele ugotować w osolonej wodzie, podawać ubite i polane stopionym masłem.
Karpiele „zaczepane"
Wykonanie:
2 karpiele wielkości drobnego jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, sparzyć wrzącą wodą. Zalać gorącą wodą do przykrycia karpieli i gotować do miękkości, zrobić zaczepkę z 4 łyżek śmietany, 5 łyżek mleka i 2 łyżek mąki, wlać do karpieli, zagotować. Doprawić do smaku solą lub szczyptą soli i cukrem.
Kotlety z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 4 jajka
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, sól do smaku i zrumienioną cebulkę. Wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z różnymi sałatkami lub kiszonym ogórkiem.
Kasza chłopska
Składniki:
- 1 l wody
- 1 szklanka razowej mąki pszennej
- 10 dkg słoniny
- sól
Wykonanie:
Wodę zagotować, wsypać mąkę mieszając. Gotować 7 minut. Odstawić. Słoninę pokrójoną w drobną kostkę usmażyć na złoty kolor i tym polać kaszę.
Kluseczki ziemniaczane z mlekiem
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- półtora l mleka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, mocno odcisnąć w woreczku lnianym do miski. Gdy płyn się ustoi, osad z dna dodać do masy ziemniaczanej. Dołożyć mąkę, sól do smaku i wyrobić masę. W garnku zagotować wodę, osolić. Na gotującą wodę wkładać małe kluseczki formowane palcami. Gotować na wolnym ogniu mieszając. Po ugotowaniu odlać trochę wody, w której się gotowały. Resztę nabierać na talerze i dolewać ugotowane mleko.
Kluski „Bordy”
Wykonanie:
1 kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce i wygnieść przez gazę. Dodać trochę mąki, jajko, sól i pieprz do smaku. Formować kluski i wrzucać na wrzątek. Na talerzu polewać stopioną słoniną. Można podawać też z mlekiem.
Kluski na parze „Parowce”
Składniki:
- pół kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- sól
- 4 dkg drożdży
- 2 jajka
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży, mleka i 1 szklanka mąki. Gdy rozczyn zacznie rosnąć dodać resztę składników. Wyrobić ciasto bardzo dokładnie, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać krążki i pozostawić do wyrośnięcia. W płaskim naczyniu nastawić wodę, garnek obwiązać gazą. Gdy woda się zagotuje wyrośnięte kulki kłaść na gazę i przykryć garnek szczelnie. Gotować około 7 minut. Wyłożyć delikatnie na półmisek, polać roztopionym masłem i posypać cukrem.
Kluski scykane
Składniki:
- półtora kg ziemniaków
- 3 dkg mąki ziemniaczanej
- 10 dkg słoniny
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć dobrze przez serwetę. Do masy dodać sól, mąkę i dobrze wymieszać. Wyłożyć cienką warstwę masy na talerz i łyżką porcjować (scykać) kluski i wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do miękkości. Podawać polane stopioną słoniną.
Kotlety z fasoli jasiek
Składniki:
- 30 dkg fasoli
- 2 dkg smalcu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 4 dkg bułki tartej
- 2 dkg mąki
- 5 dkg smalcu
Wykonanie:
Fasolę namoczoną poprzedniego dnia ugotować i przetrzeć przez sito. Cebulę pokrojoną na kostkę zrumienić na smalcu, dodać do fasoli oraz bułkę tartą, jajko i sól do smaku. Wymieszać, formować kotlety, otoczyć w mące i piec na rozgrzanym smalcu. Podawać z sosem cebulowym.
Kwasówka z kaszą
Składniki:
- 20 dkg kości
- 25 dkg jarzyn
- 1 dkg grzybów
- 3 dkg mąki
- 2 dkg smalcu
- zakwas z kapusty
- 10 dkg kaszy (krakowskiej)
Wykonanie:
Z kości, jarzyn i grzybów ugotować wywar. Kaszę ugotować na kleiste, ostudzić pokroić w grubą kostkę, dać na głębokie talerze. Zrobić zasmażkę ze smalcu lub słoniny, połączyć z wywarem, dodać do smaku zakwasu, soli, pieprzu i polać po kaszy na talerzach.
Łazanki z kapustą
Ciasto - składniki:
- Pół kg mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać żółtka, 3-4 łyżki wody, olej i bardzo dokładnie wymieszać, wyrobić i rozwałkować cieniutko. Ciasto pokroić w kwadraty o boku 2 cm i ugotować w osolonej wodzie.
Kapusta - składniki:
- Pół kg świeżej kapusty
- 30 dkg kg boczku wędzonego
- 10 dkg tłuszczu
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę pokroić w kostkę lub poszatkować, ugotować, odcedzić i włożyć do rondla, dodać tłuszcz i dusić całkowicie odparowując sok z kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i zrumienić. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i boczek dodać do kapusty i smażyć razem, aż nabierze złotego koloru. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pierogi z kapustą i serem
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 1 jajko
- 25 dkg kapusty białej
- 12 dkg sera twarogowego
- 14 dkg masła
- 8 dkg cebuli
- 1 dkg bułki tartej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Zagnieść ciasto z mąki i 1 jajka z dodatkiem wody. Kapustę ugotować z niewielką ilością wody, odcisnąć, posiekać i przysmażyć z częścią masła i cebulą. Dodać sól, pieprz, przetarty przez sito ser, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać na nie farsz i zlepić mocno brzegi. Wrzucać pierogi do wrzącej i osobnej wody, gotować około 10 minut. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.
Pierożki hreczane z serem
Składniki:
- 10 dkg mąki hreczanej
- 6 dkg mąki pszennej
Farsz:
- 10 dkg sera
- 2 żółtka
- 3 dkg smalcu
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki mleka kwaśnego
Wykonanie:
Mąkę jedną i drugą przesiać, zaparzyć gorącą wodą i wymieszać ciasto. Po wymieszaniu rozwałkować i nakładać na wykrojone krążki ser starty na tarce i wymieszany z dwoma żółtkami, solą i pieprzem do smaku. Zlepiać krążki, wrzucać na wrzącą wodę. Gotować 3 minuty. Wyjąć cedzakiem, dać na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć. Jako dodatek dać w garnuszku śmietanę zmieszaną z kwaśnym mlekiem.
Prażuchy
Składniki:
- pół kg mąki jęczmiennej
- 3 l wody
- 3 ziemniaki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Do gotującej się wody z roztrzepanymi ziemniakami dodać mąkę i zagotować mieszając. Gęstą kaszę nabierać łyżką, kłaść na talerz i polać stopioną słoniną.
Placki ziemniaczane inaczej
Składniki:
- 50 dkg ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 dkg drożdży
- pół szklanki gęstej śmietany
- cukier
- sól
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Drożdże oraz łyżkę mąki rozprowadzić mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę mąki, wbić jajo, wlać roztopione masło, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (na 30 min) w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć rumiane cieniutkie placuszki. Ułożone na talerzach gorące placki polać śmietaną i posypać cukrem.
Pyzy ziemniaczane ze skwarkami
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 10 dkg słoniny lub boczku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do woreczka i mocno odcisnąć do miski. Gdy płyn się ustoi osad z dna dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać mąkę, sól i pieprz do smaku, dobrze wyrobić masę. W rękach formować małe kuleczki. Na wrzącą osoloną wodę powoli wkładać pyzy i mieszać ostrożnie. Gotować na niezbyt silnym ogniu 15-20 minut. Słoninę lub boczek pokroić i zrumienić. Pyzy dokładnie odcedzić, wyłożyć na talerze i omaścić.
Sos cebulowy
Składniki:
- 2 dkg masła
- 2 dkg mąki
- 8 dkg cebuli
- smalec
- sól
- ćwierć litra wywaru
- pół szklanki śmietany
Wykonanie:
Z masła, mąki zrobić zasmażkę lekko zrumienioną. Cebulę zrumienić na smalcu i przetasować (przetrzeć). Zasmażkę rozprowadzić wywarem, dodać cebulę i zagotować. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą.
Szybkie gołąbki
Składniki:
- Pół kg mięsa mielonego
- 1 szklanka ryżu sypkiego
- 1 szklanka grysiku
- 2 jajka
- pół kg kapusty świeżej
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka, ewentualnie czosnek
Wykonanie:
Kapustę drobniutko poszatkować, dodać pozostałe składniki i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować średniej wielkości „sznycelki” i usmażyć je na tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do większego rondla z rosołem (lub 3 kostkami rosołowymi rozpuszczonymi w półtora l wody) i gotować ok. 20 minut, aż gołąbki urosną i ryż będzie miękki. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.