Katarzyna Sułkowska prowadząca barek w budynku Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu, zdobyła II nagrodę podczas sądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku...
Katarzyna Sułkowska prowadząca barek w budynku Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu, zdobyła II nagrodę podczas sądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Gospodarstwo Galicyjskie "U Sułków" z Wyskitnej zostało docenione za „Eliksir dobrego samopoczucia". Eliksir tak posmakował sądeczanom i turystom odwiedzającym w minioną niedzielę festiwalowe stoiska, że przyznano mu również nagrodę w plebiscycie, w kategorii „Jak u mamy".
Katarzyna Sułkowska będzie reprezentować Powiat Nowosądecki podczas finału Festiwalu w Krakowie (plac Wolnica), który odbędzie się 28 i 29 sierpnia.
- Bardzo się cieszę z tego, że doceniono smak mojego eliksiru - mówi Katarzyna Sułkowska. - Dobrze, że mieszkańcom Sądecczyzny i gościom coraz bardziej smakują proste, domowe potrawy i naturalne napoje.
Zwycięski eliksir jest zrobiony z pokrzywy i mięty, a słodzony syropami pozyskiwanymi z kwiatów mniszka lekarskiego, sosny, kwiatu czarnego bzu lub miodu. Wszystko to własnoręcznie przygotowuje pani Katarzyna. Zbiera zioła wokół swojego gospodarstwa i próbuje różnych receptur. Tymi smacznymi "wynalazkami" przyciąga nie tylko urzędników starostwa, ale też mieszkańców Nowego Sącza i powiatu, którzy coraz częściej zaglądają do barku przy ul. Jagiellońskiej 33.
A oto wyniki sądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku
Konkurs
Grand Prix
Firma Jantop z Kościeliska
Produkt: pierogi złociste z jagnięciną podhalańską
II miejsce
Gospodarstwo Galicyjskie "U SUŁKÓW" z Wyskitnej
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia
III miejsce:
Izabela Grądalska z Gorlic
Produkt: chleb z szarłatem
Plebiscyt
Kategoria: Smakołyki z legendą
Dom weselny „Akropol" z Gorlic
Produkt: pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną
Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma „Smakosz" z Chrzanowa
Produkt: kapuśniak z charsznickiej kapusty kwaszonej
Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Magdalena Zygmunt z Podegrodzia
Produkt: święconka
Kategoria: Jak u mamy
Gospodarstwo Galicyjskie "U SUŁKÓW" z Wyskitnej
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia
Pokaz gotowania
Restauracja „Biesiadna Chata"
Danie: biesiadny pieróg
Wyróżnienie Prezydenta Nowego Sącza
PPHU Tłocznia Maurer
Produkt: syrop rabarbarowy.
Opracowanie: (olsz) BS