Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

Nagroda za eliksir

5 lipca 2010 r.

Katarzyna Sułkowska prowadząca barek w budynku Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu, zdobyła II nagrodę podczas sądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku...

Katarzyna Sułkowska prowadząca barek w budynku Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu, zdobyła II nagrodę podczas sądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Gospodarstwo Galicyjskie "U Sułków" z Wyskitnej zostało docenione za „Eliksir dobrego samopoczucia". Eliksir tak posmakował sądeczanom i turystom odwiedzającym w minioną niedzielę festiwalowe stoiska, że przyznano mu również nagrodę w plebiscycie, w kategorii „Jak u mamy".

Katarzyna Sułkowska będzie reprezentować Powiat Nowosądecki podczas finału Festiwalu w Krakowie (plac Wolnica), który odbędzie się 28 i 29 sierpnia.

- Bardzo się cieszę z tego, że doceniono smak mojego eliksiru - mówi Katarzyna Sułkowska. - Dobrze, że mieszkańcom Sądecczyzny i gościom coraz bardziej smakują proste, domowe potrawy i naturalne napoje.

Zwycięski eliksir jest zrobiony z pokrzywy i mięty, a słodzony syropami pozyskiwanymi z kwiatów mniszka lekarskiego, sosny, kwiatu czarnego bzu lub miodu. Wszystko to własnoręcznie przygotowuje pani Katarzyna. Zbiera zioła wokół swojego gospodarstwa i próbuje różnych receptur. Tymi smacznymi "wynalazkami" przyciąga nie tylko urzędników starostwa, ale też mieszkańców Nowego Sącza i powiatu, którzy coraz częściej zaglądają do barku przy ul. Jagiellońskiej 33.

A oto wyniki sądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku

Konkurs

Grand Prix
Firma Jantop z Kościeliska
Produkt: pierogi złociste z jagnięciną podhalańską

II miejsce
Gospodarstwo Galicyjskie "U SUŁKÓW" z Wyskitnej
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia

III miejsce:
Izabela Grądalska z Gorlic
Produkt: chleb z szarłatem

Plebiscyt

Kategoria: Smakołyki z legendą
Dom weselny „Akropol" z Gorlic
Produkt: pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną

Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma „Smakosz" z Chrzanowa
Produkt: kapuśniak z charsznickiej kapusty kwaszonej

Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Magdalena Zygmunt z Podegrodzia
Produkt: święconka

Kategoria: Jak u mamy
Gospodarstwo Galicyjskie "U SUŁKÓW" z Wyskitnej
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia

Pokaz gotowania
Restauracja „Biesiadna Chata"
Danie: biesiadny pieróg

Wyróżnienie Prezydenta Nowego Sącza
PPHU Tłocznia Maurer
Produkt: syrop rabarbarowy.

Opracowanie: (olsz) BS

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...