Uczennice Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie wywalczyły siódme miejsce w piątej edycji ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty regionalne.
W finale konkursu w Warszawie spotkały się najlepsze zespoły młodych kucharzy z całego kraju. Powiatową szkołę w Muszynie reprezentowały Daria Białoń i Zuzanna Kmiecik. Popisowe dania przygotowywały pod czujnym okiem jurorów ze Stowarzyzenia Szefów Kuchni i Cukierni. Dziewczęta przygotowały zimną przystawkę – pianki z bryndzą i pokrzywą na miodowo-sechlońskiej żelce z musami z jabłka łąckiego i buraka, otoczone strzępami chleba lniano-pokrzywowego i pieczonego oscypka. Nie było to przypadkowe połączenie, bowiem bryndza podhalańska, oscypek, jabłka łąckie i suska sechlońska to produkty regionalne Małopolski.
- W daniach wykorzystano nieco zapomniane, ale łatwo dostępne nasiona lnu oraz pokrzywę zwyczajną, czyli rośliny szalenie cenne pod względem odżywczym - podkreśla Izabela Łabuś, dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie. - Jako dopełnienie smakowe wykorzystany został tłoczony na zimno olej z lnianki. To produkt mało znany w Małopolsce, a bardzo cenny pod względem smakowym.
Dodajmy, że prestiżowy konkurs kulinarny dla młodych gastronomików organizowały Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
(szel)
Fot. Archiwum szkoły