Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

Małopolski Festiwal Smaku - półfinał w Nowym Sączu

30 czerwca 2010 r.

W niedzielę 4 lipca br., na rynku w Nowym Sączu, odbędzie się sądecki półfinał szóstej edycjiMałopolskiego Festiwalu Smaku...

W niedzielę 4 lipca br., na rynku w Nowym Sączu, odbędzie się sądecki półfinał szóstej edycjiMałopolskiego Festiwalu Smaku.

Małopolski Festiwal Smaku jest największym w Polsce, regionalnym wydarzeniem o charakterze kulinarnym. Przez blisko trzy miesiące, w kilku miastach województwa, odbywają się prezentacje promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne.

Impreza realizowana jest co roku od 2005 r. w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu - Krakowie, Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie organizowane są kiermasze półfinałowe. Pachnące i smakowite kramy rozkładają producenci wyrobów spożywczych, restauracje, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje, a także osoby indywidualne.

Tak było w 2009 roku.

Podczas każdego półfinału oraz w trakcie kiermaszu finałowego organizowany jest plebiscyt „Małopolski Smak" dla publiczności. Każdy odwiedzający może przyjść, skosztować prezentowanych produktów, ocenić i zagłosować. W konkursie „Małopolski Smak" oceny dokonuje profesjonalna komisja konkursowa w składzie:

Zbigniew Kurleto- kucharz, Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników - Przewodniczący Komisji,

Kurt Schellerz pochodzenia Szwajcar, szefem kuchni warszawskiego pięciogwiazdkowego hotelu Rialto. W Telewizji Polsat prowadził program kulinarny „Na ostrzu noża". Jest również właścicielem warszawskiej szkoły gastronomicznej pod nazwą „Akademia Kurta Schellera".

Theofilos Vafidisz pochodzenia Grek, znany z programu „Europa da się lubić". Jest szefem kuchni restauracji „Smaki Świata" w Warszawie. Bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą.

Grzegorz Komendarek- kucharz, znany z serialu „Złotopolscy".

Wystawcy mogą zgłaszać swoje produkty w następujących kategoriach:

„Ekologiczne przysmaki" , „Tradycyjne specjały", „Smakołyki z legendą"oraz konkursie„Jak u mamy".Restauratorzy mogą wziąć udział w konkursie -Pokaz gotowania na „żywo" - w ciągu godziny przygotowują potrawę z wykorzystaniem małopolskich produktów. Dania oceniać będzie festiwalowa komisja.

Wielki Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku 2010 odbędzie się w Krakowie 28 i 29 sierpnia na placu Wolnica. Wezmą w nim udział najlepsi producenci żywności wyłonieni podczas półfinałów w konkursie, plebiscycie i pokazie gotowania.

Na zdobywcę GRAND PRIX w konkursie, czeka statuetka - kociołek na marmurowej podstawie. Laureaci drugiego i trzeciego miejsca otrzymają statuetkę na podstawie drewnianej, a wszyscy uczestnicy pamiątkowe dyplomy i grawertony. Wśród publiczności, która zagłosuje w plebiscycie i oddała ważny głos rozlosowane zostaną nagrody rzeczowe.

Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

Wykorzystano:www.wrotamalopolski.pl/root_Smak/Galeria/Galeria

Opracowanie: BS

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...