Powiat nowosądecki jest jednym z trzech podregionów w Polsce objętych projektem SALSA. Jego celem jest ocena znaczenia drobnych gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego.
Do sierpnia 2017 r. na terenie powiatu prowadzone będą badania ankietowe wśród właścicieli drobnych gospodarstw rolnych i małych przedsiębiorstw, zajmujących się produkcją, przetwarzaniem bądź sprzedażą żywności. Jednocześnie wykonywana będzie fotodokumentacja upraw w terenie. W kolejnych miesiącach zorganizowane zostaną spotkania dyskusyjne, dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego.
Projekt SALSA realizują w kraju Instytut Ekonomiki i Zarządzania Przedsiębiorstwami Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Europejskie Centrum Badawcze Drobnych Gospodarstw Rolnych. Ma on ukazać zróżnicowanie systemów żywnościowych oraz sytuacji drobnych gospodarstw rolnych w wybranych krajach Europy i Afryki. W Polce, prócz powiatu nowosądeckiego, badaniami objęto także powiaty nowotarski i rzeszowski. Projekt finansowany jest ze środkówm Unii Europejskiej HORIZON 2020.
(szel)