W niedzielę 4 lipca br., na rynku w Nowym Sączu, odbędzie się sądecki półfinał szóstej edycjiMałopolskiego Festiwalu Smaku...
W niedzielę 4 lipca br., na rynku w Nowym Sączu, odbędzie się sądecki półfinał szóstej edycjiMałopolskiego Festiwalu Smaku.
Małopolski Festiwal Smaku jest największym w Polsce, regionalnym wydarzeniem o charakterze kulinarnym. Przez blisko trzy miesiące, w kilku miastach województwa, odbywają się prezentacje promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne.
Impreza realizowana jest co roku od 2005 r. w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu - Krakowie, Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie organizowane są kiermasze półfinałowe. Pachnące i smakowite kramy rozkładają producenci wyrobów spożywczych, restauracje, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje, a także osoby indywidualne.
Tak było w 2009 roku.
Podczas każdego półfinału oraz w trakcie kiermaszu finałowego organizowany jest plebiscyt „Małopolski Smak" dla publiczności. Każdy odwiedzający może przyjść, skosztować prezentowanych produktów, ocenić i zagłosować. W konkursie „Małopolski Smak" oceny dokonuje profesjonalna komisja konkursowa w składzie:
Zbigniew Kurleto- kucharz, Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników - Przewodniczący Komisji,
Kurt Schellerz pochodzenia Szwajcar, szefem kuchni warszawskiego pięciogwiazdkowego hotelu Rialto. W Telewizji Polsat prowadził program kulinarny „Na ostrzu noża". Jest również właścicielem warszawskiej szkoły gastronomicznej pod nazwą „Akademia Kurta Schellera".
Theofilos Vafidisz pochodzenia Grek, znany z programu „Europa da się lubić". Jest szefem kuchni restauracji „Smaki Świata" w Warszawie. Bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą.
Grzegorz Komendarek- kucharz, znany z serialu „Złotopolscy".
Wystawcy mogą zgłaszać swoje produkty w następujących kategoriach:
„Ekologiczne przysmaki" , „Tradycyjne specjały", „Smakołyki z legendą"oraz konkursie„Jak u mamy".Restauratorzy mogą wziąć udział w konkursie -Pokaz gotowania na „żywo" - w ciągu godziny przygotowują potrawę z wykorzystaniem małopolskich produktów. Dania oceniać będzie festiwalowa komisja.
Wielki Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku 2010 odbędzie się w Krakowie 28 i 29 sierpnia na placu Wolnica. Wezmą w nim udział najlepsi producenci żywności wyłonieni podczas półfinałów w konkursie, plebiscycie i pokazie gotowania.
Na zdobywcę GRAND PRIX w konkursie, czeka statuetka - kociołek na marmurowej podstawie. Laureaci drugiego i trzeciego miejsca otrzymają statuetkę na podstawie drewnianej, a wszyscy uczestnicy pamiątkowe dyplomy i grawertony. Wśród publiczności, która zagłosuje w plebiscycie i oddała ważny głos rozlosowane zostaną nagrody rzeczowe.
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Wykorzystano:www.wrotamalopolski.pl/root_Smak/Galeria/Galeria
Opracowanie: BS