W ZSP w Krynica-Zdroju odbył się finał HO-GA-TUR, podsumowanie tygodnia święta branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, zorganizowanego pod hasłem „Z pasją w życiu i zawodzie”.
Na uroczystość przybyli: Antoni Koszyk wicestarosta Powiatu Nowosądeckiego i Stanisław Sułkowski radny powiatowy. Wśród gości znaleźli się również Andrzej Danek wiceprezes NIT, Andrzej Stawiarski sekretarz NIT, właściciel Ośrodka Wypoczynkowego „Paradise” w Krynicy-Zdroju oraz firmy „Raj”, Bogdan Kałucki - prezes Stowarzyszenia Krynicka Organizacja Turystyczna, kierownik biura Stowarzyszenia Daniel Lisak oraz dyrektor Muzeum Zabawek w Krynicy-Zdroju Daniel Zasada.
- Miło było nam gościć przedstawicieli hoteli, z którymi na co dzień współpracujemy: Katarzynę Motyl właścicielkę Hotelu Mercure Resort &Spa, Piotra Barana General Manager Hotelu Belmonte, Barbarę Galant kierownik Restauracji i Barów Hotelu Dr Irena Eris Spa, Barbarę Makowiecką- Lorek kierownik działu gastronomii Hotelu Krynica, Renatę Maślankę właścicielkę i managerkę Domu Miodu i Wina w Muszynie - mówi dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz.
Na uczestników czekało wiele niespodzianek: specjalny pokaz formowania i przygotowywania sushi przygotował Janusz Myjak szef kuchni Hotelu Eris i właściciel MYAKO SUSHI. O kuchni regionalnej, serwując tradycyjne proziaki opowiadał Bartłomiej Horowski szef kuchni Domu Miodu i Wina w Muszynie. Swoją pasją do skitouringu podzieliła się Natalia Tomasiak właścicielka Górskiego Stylu , 5. zawodniczka cyklu Pucharu Świata Skyrunning Extreme i Reprezentantka Polski w biegach górskich.
Specjalny pokaz barmański przygotował Wojciech Urbański Mistrz Świata w Barmaństwie Klasycznym, współwłaściciel Chmpion Bartender Quality, który po zakończeniu uroczystości poprowadził dwudniowy kurs barmański.
Podczas finału dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz podpisała umowy patronackie z Hotelem Mercure Resort &Spa, reprezentowanym przez właścicielkę Katarzynę Motyl oraz Chmpion Bartender Quality - reprezentowanym przez Wojciecha Urbańskiego absolwenta szkoły.
Podczas uroczystości odbył się również tradycyjny Konkurs Stół Wielkanocny, w którym przyznano cenne nagrody.
Uczniowie klas technikum hotelarskiego i gastronomicznego przygotowali zawodowe pokazy, między innymi obsługi synchronicznej, formowania ręczników, animacji, czy flambirowania. W części poświęconej branży turystycznej odbył się również pokaz pierwszej pomocy Szkolnego Koła PCK. Nie zabrakło konkursów ubijania piany na czas, sztafety z tacą kelnerską i innych niespodzianek, np. loterii fantowej, w której do wygrania były różne nagrody ufundowane przez sponsorów.
Uroczystość poprowadzili Dorota Pacut i Damian Gubała - nauczyciele przedmiotów hotelarskich, scenariusz przygotowała Aleksandra Bieniek, nagłośnieniem i obsługą techniczną zajmował się Marek Sowa wraz z Samorządem Uczniowskim. Specjalne podziękowania dla klas technikum hotelarskiego i gastronomicznego, które pod kierunkiem Małgorzaty Sędzimir, Doroty Pacut, Joanny Sowy i Damiana Gubały przygotowywały specjalny poczęstunek i zajmowały się obsługą gości.
Zdjęcia DroneFotolatka