W Nawojowej podczas wczorajszego przeglądu pod nazwą „Nawojowskie pierogi na europejskich stołach" można było skosztować niezwykłych pierogów...
Trójkątne smakołyki nadziane tradycyjnie serem, mięsem, kapustą, ale także według unikalnych, regionalnych przepisów - soczewicą, kaszą i boczkiem można było skosztować w Nawojowej podczas wczorajszego przeglądu pod nazwą „Nawojowskie pierogi na europejskich stołach".
Blisko stu uczniów z trzech klas Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego, kształcących się na kierunkach technik żywienia i gospodarstwa domowego, kelner oraz kucharz małej gastronomii zaprezentowało swoje umiejętności w lepieniu i serwowaniu pierogów. W sumie ulepili ponad pięć tysięcy pierogów w 26. odsłonach.
- Uczniowie, pracowali pod okiem nauczycieli jednakże sami przygotowali wszystkie rodzaje pierogów, co nie jest wcale takie łatwe - mówiła nauczycielka zawodu Teresa Sendecka. - To pierwszy przegląd, ale mamy zamiar cyklicznie przygotowywać podobne imprezy, gdyż mamy bardzo utalentowaną młodzież i chcemy zaprezentować ich umiejętności. Swoim wychowankom służyły radą także Elżbieta Repel, Anna Wilk, Urszula Stachoń i Beata Mos.
Goście przeglądu mogli skosztować pierogów w wersji słodkiej - z makiem, borówką, śliwką suszoną, powidłem czy serem lub w wersjach mniej lub bardziej pikantnych - z warzywami, boczkiem i kaszą, kaszą gryczaną, ruskich, warszawskich i innych.
Ważny był smak poszczególnych rodzajów, dobranie odpowiednich sosów, ale także sposób podania i tu uczniowie prezentowali umiejętności kelnerskie.
Potrawy powstały w szkolnych, bardzo dobrze wyposażonych pracowniach, a o surowce do ich przygotowania także zadbała szkoła.
Opracowanie: JB BS