1 grudnia 2008 r
Od stycznia 2009 roku rusza program „Sądeckie jabłka w szkołach"...
Od stycznia 2009 roku rusza program „Sądeckie jabłka w szkołach". Około 30 tys. dzieci i młodzieży z powiatu nowosądeckiego otrzymywać będzie jabłko na dużej przerwie w szkole. Sądecczyzna na sadach stoi, w ostatnich latach zbiory były dobre, więc nie ma obaw że owoców zabraknie. Ideę przedsięwzięcia przedstawił starosta Jan Golonka, podczas konwentu wójtów i burmistrzów.
- O zaletach spożywania owoców przez młodzież nie trzeba nikogo przekonywać - mówił starosta. - Dlatego zachęcam, aby wszystkie gminy włączyły się do programu. Koszty pokryją samorządy - jedno jabłko to około 10 groszy, a lokalni producenci dostarczą owoce - dodał.
Wielkim orędownikiem programu jest prof. Eberhard Makosz wybitny specjalista w dziedzinie sadownictwa. Profesor od lat propaguje ideę zdrowego odżywiania i spożycie owoców z rodzimych sadów. Obecnie pracuje nad polską edycją projektu „Jabłko w szkole". Projekt ten, we wrześniu przyszłego roku ruszy we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Unia przeznaczy na ten cel 500 mln euro, 10 procent z tej kwoty przypadnie dla Polski. Będzie to znaczne wsparcie finansowe dla lokalnych samorządów.
Akcja z powodzeniem prowadzona jest już w gminie Łącko. Rada gminy co roku przeznacza na ten cel ok. 10 tyś. zł., dzieci od stycznia do marca otrzymują jabłko w szkole.
- Przednówek to okres, w którym młodzież najbardziej potrzebuje witamin - mówi wójt Franciszek Młynarczyk. - Dysponujemy bardzo dobrym i zdrowym surowcem, nasze owoce posiadają najwyższe certyfikaty, a od 18 października 2005 roku Jabłka Łąckie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Jabłka te posiadają tzw. „górską zieloną nutkę" czyli są bardziej wyraziste w smaku, cechuje je wyjątkowa soczystość i aromat.
Pomysł nie jest nowy podobne akcje były już prowadzone w szkołach, chociażby „ Jabłkomania do chrupania" czy „Żyjmy zdrowo i jedzmy zdrowo", „Jabłko dla każdego ucznia". Jednakże ideę należy propagować wśród kolejnych roczników młodzieży, aby utrwalać nawyk zdrowego odżywiania, co z pewnością zaprocentuje w latach późniejszych.
Opracowanie:BS