Grzyby marynowane
Wykonanie:
Grzyby jednego rodzaju dokładnie oczyścić, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie - przez pół godziny. W przypadku kozaków i osiczaków wodę lekko okwasić, żeby grzyby nie czerniały. Odcedzić na durszlaku.
Przygotowanie zalewy do grzybów:
1 litr wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Zagotować zalewę, grzyby włożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować. Słoiki półlitrowe - 15 minut, litrowe - 30 min.
Sos grzybowy
Wykonanie:
Grzyby mieszane (prawdziwki, kozaki, kurki, osiczaki, maślaki) oczyścić i dobrze wymyć. Pokroić dość drobno, zalać lekko osoloną wodą i gotować przez pół godz. tak, żeby woda odparowała. Dołożyć masła i kwaśnej śmietany i dusić jeszcze około 15 minut, w razie potrzeby dołożyć jeszcze śmietany, przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Sos ma być średniej gęstości. Sos wykorzystuje się do różnych potraw. Smakuje wybornie z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.