W ramach XVIII Forum Ekonomicznego w Krynicy Zdroju w Starych Łazienkach odbył się panel dyskusyjny połączony z polsko-słowacką prezentacją pt.„Tatry bez granic"...
W ramach XVIII Forum Ekonomicznego w Krynicy Zdroju w Starych Łazienkach odbył się panel dyskusyjny połączony z polsko-słowacką prezentacją pt.„Tatry bez granic".
Celem, przygotowanej przez Ambasadę Republiki Słowackiej w Warszawie, warszawskie biuro Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej oraz Nowosądecką Izbę Turystyczną prezentacji było zaprezentowanie dorobku obu narodów w dziedzinie współpracy przygranicznej.
Prelegentami po stronie słowackiej byli m.in. ambasador Słowacji w Polsce Frantisek Ruzicka, Jan Bosnovic dyrektor przedstawicielstwa Słowackiej Agencji Ruchu Turystycznego w Warszawie oraz Juraj Hudac z miasta Vysokie Tatry.
Polską część wystąpienia rozpoczęli starosta nowosądecki Jan Golonka oraz Janusz Majcher burmistrz Zakopanego, którzy poruszyli kwestie wykorzystania szans rozwoju turystyki i promocji w kontekście niedawnego wejścia naszych krajów do strefy Schengen. Przedstawili płaszczyzny i perspektywy dalszego rozwoju współpracy przygranicznej.
O obszarach współpracy mówił Aleksander Girtler prezes Nowosądeckiej Izby Turystycznej, a prezentację pod tytułem „Praktyczna realizacja usług odnowy biologicznej na przykładzie Centrum Spa & Wellness Hotelu Perła Południa" przedstawił dyrektor Stanisław Wysocki.
Z naszymi południowymi sąsiadami łączą nas nie tylko Tatry, ale także pokrewieństwo kulturowe i językowe. Warto więc wykorzystać te podobieństwa do zacieśnienia partnerskiej współpracy, która zwłaszcza w dziedzinie turystyki przynosi wymierne rezultaty i przyczynia się do promocji i rozwoju regionów.
W ramach kulturalno-turystycznej prezentacji Słowacji podczas krynickiego Forum, w Pijalni Głównej została otwarta również wystawa fotografii Jana Hladika pt. „Zabytki UNESCO na Słowacji, natomiast w Nowym Domu Zdrojowym można było wysłuchać koncertu muzyki klasycznej w wykonaniu PRESSBURGER QUARTETT.
Dodatkową atrakcją była degustacja potraw kuchni regionalnej i słowackiego wina.
Opracowanie: AZ AM BS