Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

Jubileusz 60-lecia Zespołu Regionalnego „Sądeczanie”

8 lutego 2025 r.

Dziś w Miejskim Ośrodku Kultury w Nowym Sączu odbył się koncert zamknięcia obchodów Jubileuszu 60-lecia Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca „Sądeczanie”. Z tej okazji Starosta Nowosądecki Tadeusz Zaremba przyznał pięć Srebrnych Jabłek Sądeckich zasłużonym członkom zespołu. Wręczył je członek Zarządu Powiatu - Paweł Łabuda. Przekazał on też zespołowi Nagrodę Starosty o wartości 3.000zł.
Srebrne Jabłka Sądeckie otrzymali: Tomasz Baran, Tadeusz Cabała, Maciej Matusik, Krzysztof Popiela oraz Ireneusz Wojtarowicz. To wyraz uznania za działalność na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego Ziemi Sądeckiej, krzewienia kultury regionalnej i folkloru sądeckiego.

Regionalny Zespół „Sądeczanie” został założony w 1963 roku przez wybitnego znawcę folkloru Lachów sądeckich, choreografa i „przyjaciela wszystkich ludzi”, panią Lidię Michalikową, przy pomocy ówczesnego dyrektora Domu Kultury Kolejarza w Nowym Sączu Leona Barbackiego i instruktora tej placówki Tadeusza Moskala. Od 60 lat zajmuje znaczące miejsce wśród wielu zespołów Sądecczyzny - sławi region Nowego Sącza zarówno w kraju jak i poza jego granicami.
Obecnie Zespołem kieruje Irena Pabisz, choreografem jest Krystyna Popiela, kierownikiem muzycznym – Bogdan Matusik, a asystentem choreografa – Monika Kmiecik.

Fot. Oliwia Gawron

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.Rozumiem