Jajka z chrzanem
Składniki:
- 1 słoik chrzanu
- 5 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Żółtka utrzeć w makutrze z 1 łyżką musztardy, dodać odcedzony chrzan i połączyć razem. Białka zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i śmietaną, doprawić do smaku.
Kasza ze śliwkami
Składniki:
- 1 kg mąki jęczmiennej
- 1 śliwek suszonych
Wykonanie:
W wodzie ugotować śliwy suszone do miękkości, wsypać mąkę i zamieszać. Podawać ze stopionymi skwarkami.
Święconka wielkanocna
Składniki:
- 1 l serwatki
- 2 szklanki wody
- 6 jajek
- 30 dkg dobrej kiełbasy
- 20 dkg boczku
- 1 łyżka utartego chrzanu
- szklanka śmietany
- 1 łyżka koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Serwatkę zagotować z wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ugotowane pokrojone jajka, kiełbasę, boczek, śmietanę, chrzan i koperek.
Trzęsionka wielkanocna
Składniki:
- 1 l serwatki
- 0,5 l wody
- 15 dkg wiejskiej kiełbasy
- 10 dkg szynki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka zielonego groszku
- marchewka pokrojona w kostkę
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany
- mąka
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 2 kostki rosołowe
Wykonanie:
Wodę i serwatkę zagotować. Pokroić w kostkę kiełbasę, szynkę, jajka. Groszek odcedzić. Wszystkie składniki dodać do wody z serwatką. Zagotować. Mąkę rozprowadzić śmietaną i chrzanem, dodać do trzęsionki i gotować 5 minut. Na końcu dodać natkę pietruszki.