Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

Potrawy świąteczne

Jajka z chrzanem

Składniki:

  • 1 słoik chrzanu
  • 5 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier

 

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Żółtka utrzeć w makutrze z 1 łyżką musztardy, dodać odcedzony chrzan i połączyć razem. Białka zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i śmietaną, doprawić do smaku.

 

Kasza ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg mąki jęczmiennej
  • 1 śliwek suszonych

 

Wykonanie:
W wodzie ugotować śliwy suszone do miękkości, wsypać mąkę i zamieszać. Podawać ze stopionymi skwarkami.

 

Święconka wielkanocna

Składniki:

  • 1 l serwatki
  • 2 szklanki wody
  • 6 jajek
  • 30 dkg dobrej kiełbasy
  • 20 dkg boczku
  • 1 łyżka utartego chrzanu
  • szklanka śmietany
  • 1 łyżka koperku
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:
Serwatkę zagotować z wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ugotowane pokrojone jajka, kiełbasę, boczek, śmietanę, chrzan i koperek.

 

Trzęsionka wielkanocna

Składniki:

  • 1 l serwatki
  • 0,5 l wody
  • 15 dkg wiejskiej kiełbasy
  • 10 dkg szynki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka zielonego groszku
  • marchewka pokrojona w kostkę
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • mąka
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 2 kostki rosołowe

 

Wykonanie:
Wodę i serwatkę zagotować. Pokroić w kostkę kiełbasę, szynkę, jajka. Groszek odcedzić. Wszystkie składniki dodać do wody z serwatką. Zagotować. Mąkę rozprowadzić śmietaną i chrzanem, dodać do trzęsionki i gotować 5 minut. Na końcu dodać natkę pietruszki.