Dzisiaj Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej otrzymał tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich”. Ten prestiżowy certyfikat posiada tylko pięć szkół w kraju! Aby go wręczyć, do Nawojowej przyjechali: Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Krzysztof Wierzba i Andrzej Ławniczak ze Stowarzyszenia. W spotkaniu uczestniczył m.in. starosta nowosądecki Marek Pławiak i Zofia Nika - radna powiatowa.
- Uczniowie szkół, które wstępują do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich mogą liczyć na wsparcie merytoryczne i praktyczne podczas przygotowania się do konkursów kulinarnych – mówi Krzysztof Ślipek, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej. – Dodatkowo, członkostwo świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w naszej szkole. Zapraszamy do naszej szkoły wszystkich, którzy chcieliby zgłębiać tajniki kuchni.
Aby zdobyć certyfikat, nawojowska szkoła musiała wykazać się sukcesami uczniów i absolwentów, sukcesami nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, którzy przechodzili dodatkowe, specjalistyczne szkolenia, udziałem w warsztatach gastronomicznych oraz absolwentami, którzy odnieśli sukces w gastronomii. Placówka spełniła wszystkie te wymogi.
- Aby odnieść sukces w tym zawodzie potrzebne są dwie rzeczy – mówił Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. – Pierwszy krok to wybór dobrej szkoły, którego wy już dokonaliście oraz wiara w siebie i inwestowanie w siebie. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej prowadzi naukę na bardzo wysokim poziomie. Tylko takie placówki mogą otrzymać certyfikat naszego Stowarzyszenia. Teraz waszą rolą jest, aby posiąść wiedzę i uczyć się od najlepszych. Możecie liczyć na naszą pomoc i wsparcie.
Po części oficjalnej można było degustować potrawy i desery przyrządzone przez uczniów ZSP w Nawojowej, a także obserwować, jak kucharze – mistrzowie przygotowują posiłki i tym samym uczą młodych adeptów sztuki kulinarnej.
- Jestem dumny, że Powiat Nowosądecki może się poszczycić taką szkołą – mówi starosta nowosądecki Marek Pławiak. – Są tutaj bardzo dobrze wyposażone pracownie gastronomiczne i pracownie do carvingu. Nie brakuje też chętnych, aby kształcić się w tych zawodach, które obecnie przeżywają swój renesans. Mam nadzieję, że już niebawem zobaczymy absolwentów szkoły w Nawojowej w popularnych programach kulinarnych.
Warto wiedzieć:
Jutro w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych - Dzień otwarty w godz. 9 - 15. Specjalnie dla zwiedzających odbędą się pokazy umiejętności uczniów, np. „Stół pięknie nakryty”, carving - rzeźbienie w warzywach i owocach, pokaz baristy i barmana, jazda konna z instruktorem, zajęcia praktyczne z geodezji i pomocy przedmedycznej. Uczniowie klas technikum żywienia i technikum kucharz zaprezentują swoje umiejętności kulinarne. Podczas zwiedzania szkoły gimnazjaliści będą mogli odwiedzić pracownie: technologiczne, obsługi konsumenta, informatyczne, językowe, nauk przyrodniczych, nauk ścisłych, architektury krajobrazu, salę gimnastyczną, siłownię, boiska - do piłki ręcznej, tenisa i koszykówki.
(olsz)