Baranina duszona z warzywami mieszanymi
Składniki:
- 30 dkg baraniny
- tłuszcz do smażenia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- kawałek kapusty włoskiej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub liści selera
- sól, pieprz
Wykonanie:
Umytą baraninę pokroić w kostkę, osolić, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą, dodać roztarty ząbek czosnku i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie półmiękkie włożyć pokrajane warzywa. Dusić do miękkości, dodając masło roślinne i w miarę potrzeby wodę. Potrawę zagęścić mąką, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, kaszą, fasolą na sypko.
Bigos myśliwski
Składniki:
- 1 kg kwaszonej kapusty
- pół główki świeżej kapusty
- 75 dkg dziczyzny bez kości (jeleń, sarna)
- 30 dkg kiełbasy myśliwskiej
- 15 dkg boczku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka kminku
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 ziaren jałowca
- przyprawa do zup
- pieprz, sól
- 4 śliwki suszone
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżka mąki
- 2 średnie ziemniaki
Wykonanie:
Kapustę kiszoną gotować, świeżą ugotować osobno. Mięso pokroić w kostkę, dusić razem z cebulą i przyprawami. Kiełbasę, boczek, ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do gotującej kapusty, razem gotować. Uduszone mięso połączyć z kapustą, mąkę wymieszać z keczupem, dodać do bigosu. Na koniec dodać musztardę. Zagotować. Podawać z razowym chlebem.
Cebula nadziewana mięsem z drobiu i pieczarkami
Składniki:
- 12-15 cebul równej wielkości
Nadzienie:
- 20 dkg mięsa drobiu (pieczonego lub gotowanego)
- 25 dkg pieczarek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej mielonej pietruszki
Sos:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- 1 żółtko, sól
- kwasek cytrynowy
- 5 dkg sera żółtego
Wykonanie:
Cebulę obrać, opłukać, wydrążyć, obgotować we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić. Wydrążone części cebuli i umyte pieczarki posiekać i podsmażyć. Mięso zemleć, wymieszać z pieczarkami, dodać koncentrat pomidorowy, zieloną pietruszkę, doprawić do smaku. Farszem napełniać cebule, ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.
Przygotować sos: tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować. Zaciągnąć żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, doprawić do smaku solą i kwaskiem cytrynowym. Sosem polać cebulę i posypać z wierzchu startym żółtym serem. Zapiec. Podawać z ryżem lub pieczywem i surówkami.
Farsz do pierogów z kiszonej kapusty i kiszki
Wykonanie:
Odciśniętą posiekaną kapustę kiszoną dodajemy do podsmażonej na słoninie cebulki. Całość razem dusimy, a do tego wkładamy kiszkę (na 1 kg kapusty - pół kg kiszki). Wszystko razem lekko podsmażamy. Po ostygnięciu robimy pierogi, które krasimy stopioną słoniną ze skwarkami.
Flaczki z kurczaka
Składniki:
- 2 kurczaki
- 1 kostka masła
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- czosnek
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
- imbir
- papryka słodka
- vegeta
- maggi
- 2 cebule do zasmażki
Wykonanie:
Kurczaki ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim. Mięso oddzielić od kości, pokroić w cienkie paski, połączyć z wywarem. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, poddusić w rondlu z 1 łyżką masła, dodać trochę wody. Dusić pod przykryciem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor na maśle, dodać 7 łyżek mąki i podrumienić. Zasmażkę połączyć z wywarem, dodać utarty czosnek oraz wszystkie przyprawy do smaku.
Flesz po wiedeńsku
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- cebula
- papryka słodka
- kminek
- listek laurowy
- ziele angielskie
- dowolny tłuszcz
- 2 do 3 kg kiszonej kapusty
- kość z łopatki
- koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć, dodać przyprawy. Można również dodać pieprz, vegetę, maggi. Mięso dusić pod przykryciem dolewając po trochu wody.
Osobno ugotować kapustę z kością, dodać przyprawy. Gdy mięso jest miękkie, dodać do niego podgotowaną kapustę i dusić jeszcze wszystko razem. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.
Kotleciki a la gołąbki
Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa
- 50 dkg białej kapusty
- ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- tarta bułka
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki
- tłuszcz do smażenia
- pieprz, sól
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć, a następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną i jajami, przyprawić. Z masy uformować małe okrągłe kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć kotlety do rondla, podlać niewielką ilością wrzątku i udusić. Pod koniec duszenia wlać sos zrobiony z przecieru pomidorowego, mąki i śmietany. Podawać gorące z ziemniakami i zieloną sałatą.
Kabaczki nadziewane baraniną
Składniki:
- 1 kg kabaczków (jedna dorodna sztuka lub kilka małych).
Nadzienie:
- 30 dkg baraniny
- bułka
- 1 cebula
- tłuszcz
- 1 jajo,
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka siekanego kopru
Sos:
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki siekanego kopru do posypania
Wykonanie:
Kabaczki obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na 2 części, wydrążyć pestki, osolić. Duży kabaczek lepiej jest pokrajać na krążki o grubości 4-5 cm, w każdym wydrążyć miękisz tak, aby powstały zagłębienia, które napełnia się farszem. Mięso zemleć razem z zrumienioną cebulą i namoczoną bułką. Do masy dodać jajo, doprawić solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, wymieszać z posiekanym koprem. Kabaczki napełnić nadzieniem, ułożyć w rondlu lub żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody i wstawić na pół godziny do gorącego piekarnika. Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym i osolić. Sosem zalać kabaczki i wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, posypać koprem. Podawać z ziemniakami.
Kalarepka nadziewana mięsem drobiowym
Składniki:
- 10-12 kalarepek-dużych ale nie zdrewniałych.
Nadzienie:
- 35 dkg pieczonego lub gotowanego mięsa drobiu
- bułka
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
- 1 jajo
- sól
- mielona papryka
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżka masła roślinnego do duszenia
Wykonanie:
Kalarepkę umyć, obrać, ściąć wierzchnią część, wydrążyć i osolić. Mięso zemleć razem z podsmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną bułką. Dodać jajo, sól, paprykę, wymieszać z koperkiem. Do masy można dodać wydrążone, posiekane części kalarepki. Farszem napełnić kalarepki, każdą przykryć odciętą uprzednio częścią wierzchnią, ułożyć w garnku, podlać niewielką ilością wody i dodać łyżkę masła roślinnego, dusić do miękkości. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.
Kotlety z grochu lub fasoli i mięsa
Składniki:
- 1 szklanka grochu łuskanego,
- 25 dkg mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- papryka mielona,
- 2 łyżki siekanej pietruszki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Groch namoczyć poprzedniego dnia, następnie zagotować na gęstą masę w tej samej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać drobno i podsmażyć na tłuszczu. Ostudzoną masę grochową, jajo, mięso i cebulę połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Gdyby masa była zbyt wilgotna, można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami, polane ostrym sosem z dodatkiem surówki.
Kotlety z kaszy gryczanej, mięsa drobiowego i grzybów
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka masła roślinnego
- 25 dkg mięsa (gotowanego lub pieczonego)
- 2 dkg suszonych grzybów
- 1 cebula
- tłuszcz
- 1 jajo
- sól, pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 2 szklankach przegotowanej, letniej wody, a następnie ugotować i odcedzić. Na wywarze z grzybów ugotować kaszę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Mięso, grzyby i cebulę zmielić. Masę zmieloną wymieszać z kaszą, dodać jajo, doprawić solą i pieprzem. Uformowane kotlety obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką z warzyw.
Kotlety z kaszy jęczmiennej lub ryżu z mięsem
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka masła roślinnego
- 25 dkg mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 1 jaja
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Wykonanie:
Ugotować kaszę na półsypko w 1 i 2/3 szklanki wody z dodatkiem łyżki masła roślinnego. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć na tłuszczu. Kaszę, mięso, jaja, cebulę i pietruszkę wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosami (grzybowym, pomidorowym), ziemniakami i surówką.
Kotlety z ryżu, wędliny i warzyw
Składniki:
- 2/3 szklanki ryżu
- 1 łyżka tłuszczu
- 25 dkg wędliny
- 10 dkg włoszczyzny ugotowanej
- 1 cebula
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ryż z 2 szklankami wody ugotować na gęstą masę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, podsmażyć na tłuszczu. Wędlinę i warzywa zemleć, dodać ryż, cebulę, jajo, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z posiekanym koperkiem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać polane sosem z dodatkiem surówki.
Kotlety z ziemniaków i mięsa drobiowego
Składniki:
- 50 dkg ziemniaków
- 30 dkg pieczonego mięsa z drobiu
- 1 cebula
- tłuszcz
- 1 jajo
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Ziemniaki, mięso i cebulę zemleć na maszynce. Do masy dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną zieleninę. Uformowane kotlety obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Mięso duszone z fasolą
Składniki:
- 25 dkg wieprzowiny
- 10 dkg kiełbasy
- tłuszcz do smażenia
- 1 cebula
- 25 dkg fasoli
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej, letniej wodzie, ugotować nie zmieniając wody. Mięso i kiełbasę pokrajać na małe kawałki, podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka. Cebulę pokrajać, podsmażyć, dodać do mięsa, razem dusić. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić wodą, dodać koncentrat pomidorowy. Ugotowaną fasolę i mięso wymieszać z sosem i zagotować. Podawać z ziemniakami lub makaronem i surówką.
Papryka nadziewana wieprzowiną, ryżem i grzybami
Składniki:
- 10-12 dużych strąków papryki.
Nadzienie-składniki:
- 25 dkg mięsa wieprzowego,
- 10 dkg ryżu,
- 15 dkg pieczarek lub innych grzybów,
- 1 duża cebula,
- tłuszcz do smażenia,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła roślinnego do duszenia,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Wykonanie:
Paprykę umyć, wydrążyć pestki. Ryż ugotować na sypko. Pieczarki i cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć na tłuszczu. Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać ryż, pieczarki z cebulą, jajo, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Masą napełnić paprykę i ułożyć w rondlu. Podlać wodą, dodać masło roślinne. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać mąkę, sos zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami.
Pierogi z kapustą lub z mięsem
Ciasto - składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 dkg masła
- szczypta soli
- gorąca woda
Wykonanie:
Do mąki dodać jajko i żółtka, wymieszać. Zrobić wgłębienie, dać masło i wlewając gorącą wodę mieszać. Ciasto ma być wolne, dobrze wyrobione, bardzo elastyczne.
Farsz z mięsa - składniki:
- pół kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)
- 1 cebula
- słonina
- pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso zmielić. Na patelni usmażyć słoninę i cebulę, dodać mięso, chwilę mieszając smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz z kapusty - składniki:
- 1 kg świeżej kapusty
- 30 dkg cebuli
- słonina
- pieprz, sól
- można dodać trochę kiełbasy
Wykonanie:
Główkę kapusty pokroić na cztery części i ugotować. Odcisnąć, posiekać drobno. Na dużej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę słoninę, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać posiekaną kapustę i mieszając smażyć aż kapusta nabierze złotego koloru. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, kroić kwadraciki lub wykrawać szklanką, nałożyć farsz, lepić pierożki dobrze sklejając. Rozłożone na deseczce pierożki nakłuć każdy szpileczką. W dużym rondlu zagotować dobrze osoloną wodę, dodać trochę oleju do wody. Wrzucać pierożki na wrzątek, lekko zamieszać, nie przykrywać. Gotować parę minut. Wyjmować łyżką cedzakową, rozłożyć luźno na talerzach aby odparowały (nie przelewać zimną wodą). Polać stopioną słoniną z cebulką.
Selery nadziewane mielonym mięsem
Składniki:
- 10-12 młodych selerów
Nadzienie:
- 30 dkg mielonego mięsa
- 1 cebula
- bułka
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła roślinnego do duszenia
Sos:
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- posiekana zielona pietruszka
Wykonanie:
Selery po umyciu i obraniu wydrążyć. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Mięso wymieszać z bułką, jajem oraz posiekanymi, wydrążonymi częściami selera, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełniać wydrążone selery, ułożyć je w garnku, dodać łyżkę masła roślinnego i podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia zalać selery sosem ze śmietany, mąki i koncentratu pomidorowego. Przed podaniem posypać obficie pietruszką. Podawać z ziemniakami.
Wieprzowina duszona z selerami i włoszczyzną
Składniki:
- 30 dkg wieprzowiny
- tłuszcz do smażenia
- 1 duża cebula
- 80 dkg selera (brukwi)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu (masło roślinne)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, pokrajać na małe kawałki, osolić, obsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i podsmażyć. Mięso z cebulą przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić. Selery oczyścić, obrać, opłukać, pokrajać w plastry i dodać do półmiękkiego mięsa. Dusić do miękkości, dodając w razie potrzeby wodę. Mąkę rozetrzeć z tłuszczem, rozprowadzić wywarem z duszenia, dodać do mięsa i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, makaronem i surówkami.
Zawijasy ze śliwom
Składniki:
- 50 dkg polędwicy wieprzowej
- 10 dkg tłuszczu
- 1 dkg mąki
- 4 dkg masła
- 10 dkg śliwek
- 1/8 butelki czerwonego wina wytrawnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon, wyporcjować, posypać solą i pieprzem. Na uformowane płaty mięsa położyć kilka śliwek bez pestek. Zwinąć w rulon, spiąć i oprószyć mąką, Buliony zarumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać winem, dwoma łyżkami wody i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać masło. Podawać z ziemniakami.