Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

ZSP w Nawojowej: łapacze tłuszczu już działają, a młodzież wysoko podnosi poprzeczkę

21 stycznia 2022 r.

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny: najnowszej generacji piec konwekcyjno-parowy, piec do pizzy, krajalnica, naleśnikarka, bemary bufetowe, podgrzewacze do talerzy i zastawa stołowa – o taki sprzęt wzbogaciła się w ubiegłym roku pracownia technologiczna Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej. Ze wszystkich urządzeń korzystają już uczniowie pod okiem nauczycieli zawodu oraz mistrzów kuchni z całej Polski.

- Stworzyliśmy też kolejne stanowiska pracy dla uczniów. Dzięki temu 16 młodych ludzi ma osobne miejsca świetnie wyposażone w sprzęt potrzebny do wykonywania ćwiczeń – mówi Anna Wilk, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSP w Nawojowej.

W grudniu 2021 r. zmodernizowano dodatkowo system wentylacji w pracowni gastronomicznej.

- Starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski zaakceptował nasz projekt i udało się zmodernizować wentylację w pracowni – mówi Michał Bulzak, dyrektor ZSP w Nawojowej. – Pamiętajmy, że przy przygotowywaniu posiłków liczy się bezpieczeństwo i higiena pracy. Dlatego dbamy o każdy szczegół. Dysponujemy między innymi najnowszej generacji wentylatorami wyposażonymi w lampy typu LED i łapacze tłuszczu.

Na ostatnich zajęciach przed feriami zimowymi, z uczniami spotkał się szef kuchni Hotelu Perła Południa w Rytrze - Marcin Gadzina i szef kuchni Hotelu Ibis Styles Arkadiusz Schneider. Zaproszono też Krzysztofa Szulborskiego - prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, który uczestniczył w zajęciach on-line. Szkoła od lat współpracuje z najlepszymi hotelami i restauracjami na Sądecczyźnie.

- Szef Marcin Gadzina podkreślił, że uczniowie z Nawojowej mają sporo zapału, pasję do pracy w kuchni i tworzenia smacznych dań – mówi nauczycielka Anna Wilk. - Szef Arkadiusz Schneider dodał, że uczniowie ZSP w Nawojowej podnoszą poprzeczkę na rynku pracy, ponieważ uczą się wykorzystując sprzęt gastronomiczny najnowszej generacji, taki sam, jaki znajduje się w najlepszych restauracjach.

Prezes Krzysztof Szulborski zwrócił uwagę na istotę nieustannego szkolenia i dokształcania oraz poznawania najnowszych kulinarnych trendów. Wspomniał też, że Anna Wilk wraz z uczniami corocznie przyjeżdża do Pomorskiej Akademii Kulinarnej na warsztaty dla uczniów, podczas których jeszcze bardziej rozwijają swoje zainteresowania, pasje i sztukę kulinarną. Wyraził też opinię, że Technikum Żywienia w Nawojowej jest jednym z przodujących na tle dwóch tysięcy szkół gastronomicznych w Polsce.

Fot. Sylwia Siwulska (www.sadeczanin.info)

komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...