Uczniowie technikum hotelarskiego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła w Krynicy-Zdroju odbywają praktyki zawodowe w renomowanych hotelach.
Uczniowie klasy II TH odbywają praktyki w Hotelu SPA Dr Irena Eris, który sprawuje patronat nad tym kierunkiem. Podczas zajęć, które odbywają się pod okiem dyrektora hotelu Wojciecha Sporka oraz Barbary Galant - kierownika gastronomii, młodzież poznaje strukturę organizacyjną hotelu, różne stanowiska pracy, komórki organizacyjne - od służby parterowej, poprzez housekeeping, gastronomię do recepcji hotelowej.
Podczas ostatnich zajęć uczniowie mieli okazję uczestniczyć w zawodowym pokazie Michała Iwaniuka - szefa cukierni Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie, zdobywcy siódmego miejsca w światowym finale konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu.
- Dla uczniów była to niepowtarzalna okazja obserwowania najnowszych technik cukierniczych i uczenia się od światowej czołówki – mówi Maria Aleksander-Pisz, dyrektor ZSP w Krynicy-Zdroju. - Specjalnością Michała Iwaniuka jest rzeźba czekoladowa.
Opiekunem młodzieży podczas praktyk jest Dorota Pacut - nauczycielka przedmiotów hotelarskich.