W nowosądeckim starostwie odbyła się konferencja, na której rozmawiano o aktualnych problemach branży producentów oraz przetwórców owoców i warzyw...
W nowosądeckim starostwie odbyła się konferencja, na której rozmawiano o aktualnych problemach branży producentów oraz przetwórców owoców i warzyw.
W debacie uczestniczyli sadownicy, przedstawiciele przemysłu przetwórczego z całej Sądecczyzny, a także naukowcy, specjaliści w dziedzinie zarządzania w rolnictwie i innowacyjnych technologii. Gospodarzem spotkania był starosta nowosądecki Jan Golonka.
W trakcie dyskusji omówiono aktualną sytuację na rynku przetwórstwa owocowo- warzywnego w Polsce na tle kryzysu gospodarczego i postępującej globalizacji światowych rynków zbytu. Dużym problemem jest silne rozdrobnienie w rolnictwie szczególnie na terenach górskich. W konsekwencji trudno jest planować wieloletnie strategie współpracy i konkurować na rynku europejskim. Zwłaszcza w obliczu rosnącej ilości dostaw z krajów pozaeuropejskich - zwłaszcza z Chin. Podczas spotkania wielokrotnie podkreślano konieczność większej konsolidacji branży, gdyż to w grupie leży siła. Ważne jest informowanie sadowników i producentów o mechanizmach światowego rynku, w sytuacji rosnącej nadprodukcji niektórych rodzajów owoców.
- Tempo zmian we współczesnym świecie jest o wiele większe niż kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście lat temu - podkreślał wybitny znawca sadownictwa prof. Eberhard Makosz- Powinniśmy postawić na innowacyjność, poszukiwać nowych rozwiązań, obserwować tendencje na rynku europejskim i światowym. Musimy także postawić na promocję naszych regionalnych produktów.
Profesor zwrócił szczególną uwagę na problem nadprodukcji niektórych gatunków owoców np. wiśni i porzeczki. W ubiegłym roku kilkadziesiąt tysięcy ton tych owoców nie zostało zebranych z powodu zbyt niskiej ceny skupu i przewyższających ją kosztów zbioru. Gatunkami przyszłościowymi, na które sadownicy powinni zwrócić uwagę to w chwili obecnej dobrej jakości maliny, truskawki deserowe oraz gruszki i aronia.
Według prof. Makosza - Aby być konkurencyjnym na rynku europejskim i światowym musi powstać silna, skonsolidowana, posiadająca spójny program działania, grupa producencka. Jest to tendencja, którą już od lat można obserwować na zagranicznych rynkach. W Polsce - kontynuował profesor - niestety w dalszym ciągu występuje ogromne rozdrobnienie. Producenci jaki i przetwórcy powinni zdać sobie sprawę z tego, że w pojedynkę nie mają szans.
Na temat problemów i wyzwań jakie stoją przed sądeckimi sadownikami mówił radny powiatu nowosądeckiego Jan Gomółka przewodniczący ZSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność".
Na zakończenie konferencji Krzysztof Maurer, znany producent przecierowych soków owocowych nie zawierających konserwantów i cukru, przedstawił swoją propozycję na zagospodarowanie całości produkcji w prezentacji „Co zrobić z jabłkami gorszej jakości w dobie kryzysu?".
Opracowanie: AM BS