Facebook
Facebook Powiat Facebook Promocyjny
YouTube
YouTube Powiat YouTube Promocyjny
Pinterest Instagram

Łabowski Laur Barani

24 czerwca 2009 r.

Po raz kolejny znawcy i smakosze potraw z jagnięciny spotkali się na festynie pod nazwą „Łabowski Laur Barani" w Łabowej...

Po raz kolejny znawcy i smakosze potraw z jagnięciny spotkali się na festynie pod nazwą „Łabowski Laur Barani". Impreza promująca niezwykle smaczne i zdrowe, ale niestety trochę zapomniane w naszym regionie wyroby owcze i jagnięcinę. Wszyscy, którzy przybyli do Łabowej mieli okazję spróbować potraw przygotowanych przez wyłonionych w eliminacjach finalistów.

Zwycięzcę konkursu wytypowało dziesięcioosobowe jury. Najbardziej zachwycił oceniających udziec barani, przyrządzony przez Barbarę i Włodzimierza Oleksych. Ten właśnie przysmak zdobył tegoroczny „Łabowski Laur Barani". Państwo Oleksowie prowadzą Bacówkę „Centuria" w Wojkowej. Tam też, można pokosztować nagrodzonej potrawy, a także innych przyrządzanych według własnych receptur.

- Laur Barani promuje zdrowe potrawy z jagnięciny, zapomniane i niedoceniane w naszym regionie, który przecież obok Podhala słynął z owczarstwa - mówi Grzegorz Tabasz prezes Stowarzyszenia Greenworks Nasze Karpaty. - Od kilku lat staramy się odnawiać hodowlę owiec na Sądecczyźnie. Wspierają nas samorządy gminy oraz powiat. Finansowy udział w naszym programie ma UNDP, agenda Organizacji Narodów Zjednoczonych i amerykańska Fundacja Heifer. W Łabowej znaleźliśmy korzystny klimat i rolników, którzy chcieli skorzystać z oferty. Festyn jest podsumowaniem działań, jakiego dokonujemy co rok.

Stowarzyszenie Greenworks od kilku lat zabiega o to, aby owczarstwo, będące szansą rozwoju gospodarczego na terenach górskich oraz poszerzenia oferty turystycznej Sądecczyzny powróciło do łask. Przedsięwzięcia te, wspierane są przez samorządy wszystkich szczebli, niektóre organizacje i fundacje.

- Owczarstwo jest nie tylko szansą na poprawę ekonomicznego bytu rolników, zwłaszcza południowej Sądecczyzny, ale również kolejną możliwością poszerzenia oferty turystycznej regionu - dodaje wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski. - Jagnięcina doskonale wpływa na zdrowie, podobnie wyroby z mleka owczego. Warto ją promować także i z tych względów.

Degustacji potraw podczas festynu towarzyszyły występy zespołów dziecięcych i grup regionalnych z gminy Łabowa.

- Oczywiście publiczność też mogła bezpłatnie degustować konkursowych potraw - dodaje Krzysztof Setlak, sekretarz gminy Łabowa, który czuwał nad przebiegiem imprezy.

Gwarno i wesoło było na łabowskim pikniku do późnych godzin wieczornych.

Opracowanie: BS
komentarze (0):
dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby dodać komentarz! Przejdź do »formularza logowania«

Archiwum wiadomości

Kliknij na datę, żeby zobaczyć wydarzenia z danego dnia lub wybierz miesiąc i rok aby przejść do wydarzeń z danego miesiąca i roku...

...lub w polu wyszukiwania wpisz wyrażenie, którego szukasz w wybranej kategorii, a następnie kliknij "Szukaj"...