W Domu Kultury w Podegrodziu odbyła się promocja książki- albumu "Chleb nasz powszedni czyli Kuchnia Lachów Sądeckich"- autorstwa Zenona Szewczyka- radnego Powiatu Nowosądeckiego...
W Domu Kultury w Podegrodziu odbyła się promocja książki- albumu „Chleb nasz powszedni czyli Kuchnia Lachów Sądeckich" autorstwa Zenona Szewczyka- radnego Powiatu Nowosądeckiego.
Wydania publikacji gratulował autorowi Witold Kozłowski wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego i Sekretarz Powiatu.
-Tradycje i zwyczaje ludowe Ziemi Sądeckiej zajmują szczególne miejsce w życiu jej mieszkańców. Wydana publikacja łączy pokolenia budząc ciekawość tradycji i obrzędów ludowych, pobudza do umiłowania Małej Ojczyzny i integruje Sądeczan przy wspólnym stole - podkreślił Witold Kozłowski wręczając autorowi pamiątkowy dyplom.
W publikacji można znaleźć tradycyjne, oryginalne receptury kulinarne, które lachowskie gospodynie przekazywały sobie z pokolenia na pokolenie
Materiały do książki autor zbierał przez kilka lat, a w jej tworzenie zaangażowanych było wiele osób.
-Książka ta powstała dzięki ludziom, którzy zechcieli podzielić się wspomnieniami o smakach i zapachach swojej młodości i umiejętnościami przyrządzania tego co wyrasta z charakteru i tradycji Ziemi Sądeckiej- mówił podczas spotkania Zenon Szewczyk- Mam nadzieję, że prezentowany zbiór potraw będzie dla czytelników inspiracją, do twórczych poszukiwań i kontynuacji rodzinnych tradycji kulinarnych.
Album składa się z trzech części „W kuchni na co dzień", i „W kuchni od święta", a także trzeciej poświęconej poszczególnym rodzajom potraw. Można zatem znaleźć proste potrawy jedzone na co dzień, jak i te przygotowywane na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a także na uroczystości weselne.
Program artystyczny nawiązujący do kulinarnych tradycji Lachów Sądeckich, przeplatany przyśpiewkami i prawdziwymi anegdotami z życia starszych mieszkańców gminy, zaprezentowali uczniowie Szkoły Podstawowej w Rogach.
Wydawcą książki, której nakład wyniósł 1000 egzemplarzy, jest Gminna Biblioteka Publiczna w Podegrodziu, a także Wydawnictwo „Nova Sandec" s.c. Autorem zdjęć jest Dawid Furmanek.
Na zakończenie odbyła się degustacj opisanych w publikacji potraw.
Opracowanie: AM